За Ракитника

Ракитника е селищно образувание, намиращо се в район „Аспарухово” и е отдалечено на около 4 км от варненския квартал Галата и на 15 км от центъра на Варна.  До Ракитника можете да достигнете лесно с автомобил по сравнително добър асфалтиран път, като целогодишно се поддържа и градска автобусна линия  с номера 17 и 60. Въпреки отдалечеността си от гр. Варна, районът е проходим и през снежните дни. В близост се намира хижа Черноморец с обширен плаж.

Преди повече от 30 години местност Ракитника е обявена като природна забележителност с обща площ 2.2 ha, в която са включени пясъчни дюни с плажова ивица и крайбрежна влажна зона, представляваща местообиталище на редица защитени видове растения, птици и бозайници. От тогава започва и застрояването му като първите парцели са раздадени по правителствено постановление върху изоставени земеделски земи.

Името на местността произхожда от стотиците дребни жилави върби край морския бряг, от които в миналото са плетели кошници. В района се намира известното на историците Патрапан тепе – укрепен наблюдателен пункт на прабългарите.

В Ракитника живеят около 2000 души, чиито брой се променя в зависимост от сезона. Те се обслужват от 2-3 магазина за хранителни стоки, малък магазин за строителни материали, присъства и офис на охранителна фирма, и разбира се районът има собствен православен параклис. Селищното образувание е водоснабден и електрифициран, но поради нарастналия брой хора живеещи постоянно, а и най-вече през летния сезон, аварии на ВиК и ел.мрежата са ежедневие. От няколко години Ракитника през натовареното лято е на режим на водата, а качеството на ел.снабдяването е под предела на разумното. Има прокарани стационарни телефони.

Ракитника посреща много туристи търсещи чистия въздух и спокойствието. На юг от местността се намира „Паша дере”, където има защитена влажна зона и малко зарибено езеро. За съжаление достъпът на автомобили до плажа на „Паша дере” е все още свободен за високопроходимите машини, а понякога дори се организират и офф-роуд състезания. През местността преминават пешеходни туристически маршрути от хижа „Черноморец“ за квартал Галата на гр. Варна като преходът отнема около час.

Ракитника е от малкото вилни селища край Варна, което има административна карта.

Вашият коментар